10 jednostavnih načina da sprečimo zadržavanje vode u telu

65 – 75% našeg tela čini voda i ona praktično učestvuje u svim funkcijama koje se odvijaju u našem telu. Uopšte ne čudi činjenica da se nakon nekog vremena nađemo u situaciji sa različitim zdravstvenim problemima kada je jedna čaša ili nijedna dnevno sve što svom telu najčešće pružimo. I tada, kao i u mnogim drugim situacijama, telo odlučuje da nas zaštiti i počinje da skladišti vodu kako bi obezbedilo dovoljno za svoje osnovne funkcije.

Razlog zašto se naša potreba za vodom ne iskazuje kao klasična žeđ su nezdrave navike i predug boravak u stresnim situacijama koji remete naše unutrašnje mehanizme, usled čega naše telo počinje da potrebu za vodom nejasno iskazuje kao neumerenu želju za hranom, pa naša potreba da stalno nešto grickamo najčešće znači da je naše telo dugotrajno dehidrirano i traži vodu koja mu nedostaje, uz neophodne sastojke kojima umiruje stresnu reakciju u organizmu.

Veliki broj namirnica u svom sastavu imaju veći procenat vode i odlične su za hidrataciju organizma..

water-rich-foods-that-keeps-you-hydrated-in-summer-1-638-e1524072007981.jpg

Kada predugo ignorišemo potrebe i signale koje telo šalje otvaramo put za razne bolesti i stanja koji uz nedovoljan unos tečnosti postaju razlog zašto se voda zadržava u telu i postaju još jedan od problema sa kojima treba da se suočimo.

Kako onda da ih rešimo?

Sledi 10 najčešćih razloga zbog kojih se voda zadržava u telu i načini kako u tim situacijama uz jednostavnu brigu i dobre navike možemo probleme sa zadržavanjem vode u potpunosti da rešimo.

 • Navike u ishrani – kada unosimo previše natrijuma kroz gotovu, procesuiranu, konzerviranu i ostalu industrijsku hranu koju većinski možemo pronaći na rafovima marketa i prodavnica koje posećujemo, voda počinje sve više da se zadržava u telu i dodatno usporava metabolizam. Kada smanjite količinu soli (natrijuma) koju unosite kroz ishranu smanjuje se i količina vode koja se zadržava u tkivima. Zamenite običnu kuhinjsku so morskom ili sjajnom izuzetno bogatom mineralima, manje slanom, himalajskom solju. Smanjite količinu industrijske hrane a povećajte količinu kuvane i sveže hrane i salata, dodajte umesto soli začine u jela (jabukovo sirće, sok od limuna, biber, origano, kurkuma..) i uradili ste mnogo za ravnotežu vitamina i minerala u svom telu a samim tim i problemom sa prevelikom vodom i oticanjem u telu.
 • Nedostatak kalijuma – Ćelije unutar našeg tela upijaju kalijum i natrijum i uz pomoć njih transportuju vodu. Natrijum dovodi vodu u ćelije dok je kalijum iznosi van. Kada je ravnoteža narušena i telo nema dovoljno kalijuma voda nema načina da izađe iz tela. Zbog toga je hrana bogata kalijumom odličan način da pomognemo telu da povrati tu ravnotežu. Banane, dinje, citrusno voće, brusnica, celer, orasi i ostali orašasti plodovi, masnija riba, slatki krompir, suve kajsije, pečena bundeva, sok od narandže i sos od paradajza,  peršun, maslačak, kukuruzna svila, seme komorača, zeleni čaj, ulje žutog noćurka…
  foods-for-water-retention-620x350
 • Nedostatak kretanja – Sedentarni tj. sedeći način života gotovo uvek sa sobom nosi posledicu u vidu zadržavanja vode u telu. Kada ste aktivni i krećete se dovoljno tokom dana u stanju ste da kontrolišete i energiju koju posedujete i kretanje važnih funkcija i ciklusa unutar vašeg tela, među kojima je i ispravan protok tečnosti i limfe. Baš kao što se i u prirodi voda koja ne kruži a puni različitim materijama pretvara u baru, tako i naše telo i tečnost koji se ne kreću postaju nešto što im nikako nije namena. Zato odlučite već danas da se krećete se što više, odaberite bilo koju fizičku aktivnost koju volite i u kojoj uživate i vežbajte u početku koliko god stignete i možete i vremenom kretanje će vam postati navika i potpuno normalna stvar, čak i potreba. Neka vam stvari koje volite u početku posluže kao nagrada sve dok ne osetite dobre rezultate kretanja u vidu manjeg oticanja, veće energije i vidno boljeg zdravlja, kada će vam upravo ti rezultati postati sjajna nova motivacija da nastavite i dalje.
 • Dehidratacija – ukoliko naše telo ne dobije neophodno količinu vode ono postaje dehidrirano i zabrinuto počinje da skladišti vodu. Obezbedite dovoljnu količinu vode ili bilo koje druge zdrave tečnosti (i kroz određenu hranu koja je sadrži u većim količinama) izbegavajući pri tom kupovne sokove i kafu i telo će polako početi sve više da otpušta nakupljenu vodu i dobija energiju.
 • Toksini – kod ženskih osoba lako vidljiviji kroz tragove celulita koji su u stvari kombinacija masti, toksina i zadržane vode u telu. Potrebno je da pijemo dosta tečnosti i napitke koji detoksikuju organizam kako bi izbacili nakupljene štetne materije i vodu.
 • Određeni lekovi – Meditacija i opuštanje, jednostavno vežbanje i stvaranje navike da ne razmišljamo i ne osećamo previše, da uživamo u tišini, prirodi, hobijima i raznim opuštajućim aktivnostima, sklanjajući pritisak sa sebe i suočavajući se sa obavezama jednu po jednu, dan po dan, može značajno smanjiti naše potrebe za određenim antidepresivnim lekovima koji su takođe jedan od razloga zbog kojih se voda zadržava u našem telu.
 • Hormoni – igraju važnu ulogu u procesu zadržavanja vode i to je ujedno razlog zbog kojeg žene pate češće od muškaraca. Nivoi ženskih hormona (estrogen i progesteron) osciliraju u skladu sa delom ciklusa u kojem se nalaze (unutar svakog meseca), ili u određenim stanjima kao što su menopauza i trudnoća kada su te oscilacije hormona još veće i izraženije. U ovim periodima veoma je važno pomoći telu da održi što veću ravnotežu hormona umerenom fizičkom aktivnošću, kvalitetnom i zdravom ishranom, suplementima vitamina, minerala i omega 3 masnih kiselina, opuštanjem, proverenim biljnim preparatima i čajevima i drugim korisnim načinima.
  water-retention-home-remedi
 • Visok nivo stresa Kako bi izašlo na kraj sa čestim stresnim situacijama u kojima se nalazimo telo šalje signal nadbubrežnim žlezdama da proizvode stresogeni hormon kortizol koji kontroliše neke od najvažnijih telesnih funkcija među kojima su i nivoi šećera u krvi i količina zadržane vode u telu. Da bi telo prestalo da nakuplja vodu potrebno je da se opuštamo više, izbegavamo stres koliko god je to moguće, vežbamo i svakodnevno uvrstimo protivupalne namirnice u ishranu.
 • Potreba za proteinima – Zbog svoje sposobnosti da utiču na kretanje vode kroz prostor između tkiva i nazad u kapilare i tako održavaju balans, proteini su neophodni telu u svakom trenutku. Namirnice bogate proteinima su orasi, jaja, ovsene pahuljice, mladi sir, itd..
 • Alergije, problemi sa štitnom žlezdom, srčana oboljenja – još neki su od važnih razloga zbog kojih organizam zadržava vodu. Redovne posete doktoru, iskrena želja da brinemo o sebi i pridržavanje dobijenih preporuka u najvećoj meri, jačanje organizma i imuniteta prirodnim izborima u ishrani, napicima, suplementima, umerenim i redovnim kretanjem i vežbanjem, navika da se suzdržavamo od stresa i preteranog razmišljanja – sve zajedno čine značajne načine da očuvamo svoje zdravlje.

Komentariši