14 saveta za zdrav i snažan limfni sistem

Značaj koji limfni sistem ima u očuvanju našeg zdravlja je neizmerno velik i veliki broj ljudi toga nije ni svesno. On čini puno toga za nas i u potpunosti zaslužuje pažnju koja sledi.

To je cirkulatorni sistem na koji se u potpunosti oslanjaju naš imunitet, krvotok kao i svi organi u našem telu i koji čini limfa, mreža limfnih kanala, čvorova (žlezda) i organa raspoređenih tako da iz svakog dela nas preuzimaju štetne materije, prečišćavaju ih ili se bore sa njima (u slučaju infekcije virusima ili bakterijama) i šalju ih dalje u procesu potpune eliminacije iz tela, dok istovremeno unose kiseonik i sve ostale hranljive materije u krv i sve naše ćelije.

csm_human-2_432e1a5e81

Kada se ne krećemo, ne vežbamo, ne hranimo dobro a pri tom svoj organizam stalno dovodimo u stanje napetosti, neravnoteže hormona i stresa, naš limfni sistem sve više opterećen sa svih strana počinje da stoji, nakuplja tečnost i otiče, i umesto rešenja za druge važne probleme postaje i sam problem jer ne prestaje da se nakuplja materijama lošim po nas a u stagnaciji ne uspeva da ih se reši.

fiber-rich-vegetables_image

Zbog toga je jedna od prvih i najvažnijih aktivnosti koje možete preduzeti u procesu poboljšanja svog zdravlja upravo ona fizička, koja osim vežbi može uključivati još mnogo korisnih načina na koje možemo pomoći telu da funkcioniše normalno i zdravo.

Koji su to sve načini i kako svaki od njih utiče na poboljšanje limfnog sistema i procesa koji se odvijaju unutar našeg tela pročitajte u delu teksta koji sledi.

fotolia_90451840_m

 • Vežbanje – Pilates, joga, skakanje na trampolini, razne vežbe istezanja, izdržljivosti i snage – svaki od ovih vidova vežbe na svoj način pokreće i podržava zdrav limfni sistem i njegovu veoma važnu i neophodnu svakodnevnu aktivnost. Ove umerene fizičke aktivnosti u velikoj meri utiču na jačanje limfnih čvorova i kretanje sadržaja limfe kroz celo telo uz pomoć kontrakcija mišića koje istovremeno nežno masiraju napete limfne čvorove i efikasno podstiču limfne kanale na aktivnost.
 • Kretanje – potpuno je logična informacija da je većim kretanjem tokom dana prirodno podstaknuto veće kretanje limfe. Šetnja, brzo hodanje, trčanje, vožnja rolera ili bicikla, preskakanje konopca, plivanje, ples – sve su to aerobne aktivnosti koje osim ubrzavanja procesa metabolizma pokreću i limfne kanale koji pomažu našem telu da sve nakupljene štetne materije sprovedu do limfnih čvorova a zatim i jetre i drugih organa na prečišćavanje nakon čega se putem znoja, creva i bešike izbacuju van i tako prestaju da stvaraju zastoj i nanose štetu telu.
 • Protezanje – Nakon buđenja, predugog sedenja, tokom pauze na radnom mestu i u svakoj drugoj pogodnoj situaciji tokom dana – navika da se protežemo što više i što češće može nam značiti više nego što mislite. Stalno stezanje mišića koji pod uticajem stresa dugotrajno stoje u grču osim umora, napetosti i bolova doprinosi i stvaranju loše cirkulacije krvi i limfe, pa iz tog razloga navika opuštanja tela laganim i čestim istezanjem tokom dana puno znači za rešavanje nastalih problema i sprečavanje ozbiljnijih posledica i još lošijeg zdravlja.
 • Masaža (limfna drenaža) – je jedan od najefikasnijih načina na koji možemo pomoći svom limfnom sistemu da postane i ostane aktivan i zdrav i na taj način nastavi da sprovodi jednu od najvažnijih uloga čuvara našeg zdravlja i vitalnosti.
 • Duboko dijafragmičko disanje – Pokreće veliku grupu povezanih mišića u našem abdomenu a zajedno sa njima i mnogobrojne limfne kanale i čvorove koji se nalaze u njihovoj okolini.
 • Hidratacija – Redovan unos dovoljne količine vode, kao i bilo koje druge druge vrste zdravog napitka, doprineće nezadržavanju, razmeni i obnavljanju svih važnih tečnosti u našem telu ( znamo da 60-70% našeg tela je voda ) na taj način obezbeđujući veće količine energije, zdravlja i vitalnosti.
 • Regulisanje stresa – Što više smeha, opuštanja i stvari koje volite da radite. Preaktivan um i njegovu čestu posledicu napetost, smiruju razne fizičke i kreativne aktivnosti, hobiji, odlasci u prirodu, vreme predviđeno samo za vas ili osobe koje volite, kojima se divite, od kojih učite i koje vas na razne načine inspirišu.
 • Ishrana – protivupalne, alkalne i detox namirnice i obroci u velikoj meri pomažu smirivanju i čišćenju organizma a samim tim i popravljanju svih njegovih prirodnih i samoisceljujućih funkcija koje postoje da bi nas zaštitile.
 • Zdravo bilje – Neke biljke poput  echinacee, crvene deteline, koprive, aloja vere, đumbira, piskavice  i drugih – imaju sposobnost uticaja na limfni tok i drenažu.
 • Obloge od ricinusovog ulja –  Ricinusovo ulje primenjeno u vidu obloga na donji deo stomaka poboljšaće cirkulaciju i limfu, ublažiti upale i poboljšati probavu..
 • Sauna – Boravkom u sauni ( kao i za svaku novu zdravu naviku uz saglasnost vašeg doktora ) poboljšavamo cirkulaciju, znojenje i izlučivanje toksina iz limfe i krvi kroz kožu. Uz sve to pomažemo u balansiranju hormona, opuštanju mišića, regulisanju imunih reakcija i naše telesne težine.
 • Suvo četkanje – Obavlja se u pravcu od listova i podlaktica ka srcu, pokreće cirkulaciju u tretiranim delovima kože (veliki broj limfnih kanala se nalaze blizu površine kože) koja vezano utiče na limfni sistem i putem nje prirodan proces detoksikacije i uklanjanja štetnih materija iz tela.
 • Udobna odeća – Sprečava problem sa cirkulacijom koji je redovna posledica nošenja previše uske odeće.
 • Toplo-hladni tuš – širenjem i skupljanjem krvnih žila koje nastaje naizmeničnim uticajem tople i hladne vode podstiče se prirodni mehanizam koji pokreće protok krvi i limfe.

Komentariši