Alkalizacija – kako da očistite i ojačate svoj organizam

Naša tela mogu biti alkalna tj. bazna ili isto tako kisela. Kako bismo se osećali odlično, zdravo i energično i sa lakoćom obavljali naše svakodnevne aktivnosti, naš organizam i pH vrednost naše krvi moraju biti bar neutralni ili u najboljem slučaju blago alkalni – sa vrednostima između 7,3 i 7,5.

Zbog savremenog načina života pH vrednost je mnogo manja, daleko manje bazna a mnogo više kisela, i kao posledica te neravnoteže nastaju konstantan umor, nedostatak energije, nadutost i sveobuhvatno loši osećaji u telu.

14380135_520766414787388_8569630652189208721_o

Alkalni balans je upravo veoma važan način na koji svoje telo možete učiniti zdravijim, energičnijim, manje podložnijim upalama, stabilnijim, otpornijim na pritisak, svakodnevna dešavanja i stres. Potrebno je samo da u svaki svoj dan unesete bilo koje od niza veoma moćnih alkalnih namirnica i napitaka i na taj način značajno doprinesete i pomognete svom organizmu u ispravljanju posledica svih nezdravih navika koje naš svakodnevno užurban, stresan i opterećujući način života nosi sa sobom.

Ishrana koja je alkalna vrlo brzo omogućava povećanje energije, lakši gubitak masti i kilograma, bolji proces varenja hrane, efikasniju borbu sa čestim upalama u telu, bolji mentalni fokus i raspoloženje, i još mnogo toga, – tako što balansira ph vrednost krvi koji je narušen lošom ishranom, nedovoljnim kretanjem, svakodnevnim poremećajima nivoa hormona u organizmu, zadržavanjem štetnih materija u telu, itd.

Tabela sa najčešće korišćenim namirnicama sadrži pH vrednosti i preporuku za uzimanje što veće količine bazne hrane koja alkalizuje organizam, i ujedno što manje one koja ga zakiseljuje.

Idealan odnos između bazne i kisele hrane je onaj koji najviše prija vašem organizmu a on se najčešće kreće između 70% u korist alkalne i 30% u korist kisele hrane.

14370071_520772754786754_2024279951435052610_n

Gledajući tabelu pH vrednosti lako ćete primetiti da je u našoj ishrani najčešći odnos bazne i kisele hrane daleko više u korist kisele i da je bazna hrana upravo ono što u ogromnoj meri nedostaje našem organizmu, pogotovo ako uzmemo u obzir činjenicu da, osim kisele hrane, organizam dodatno zakiseljuju i fizička neaktivnost, stres i još mnoštvo nezdravih navika koje čine našu čestu svakodnevnicu.

Jedan od najlakših načina da napravite prvi i veliki korak u alkalnom balansu je praveći zeleni smoothie napitak. Jedna čaša u kojoj smo iskombinovali nekoliko alkalnijih namirnica i spremili je za par trenutaka, pomoćiće organizmu da se izbori sa velikim brojem problema koje mu stvaraju loši izbori i navike, užurban i stresan način života i funcionisanja.

glasses of  green juice with apple and spinach

Činija sveže salate uz obrok je drugi jednostavan način na koji u svoju svakodnevnicu možete da uvrstite namirnice koje će vam pomoći da popravite štetu koju upravo svakodnevno nanosimo nezdravim navikama.

salad-1097595_1920

Treći i najpraktičniji način je uvođenje voćnih alkalnih namirnica kao užinu između obroka i kreiranje zdrave voćne salate koju kada pripremite jednom možete imati spremnu za par dana i sačuvanu u frižideru na dohvat ruke.

Najzdravija vocna salata

Kao što vidite, nije tako teško naći prostora za zdrave navike koje u velikoj meri pomažu da popravimo štetu nanetu drugim, lošijim navikama. Dok ih ne promenimo : )

I zato, odaberite barem jednu od mnoštva alkalnijih kombinacija koje možete napraviti i pronađite način da ih u što većoj meri uvrstite u svoju ishranu i životni ritam.

Vaše telo će vam biti višestruko zahvalno i vrlo brzo osetićete napredak, promenu u količini energije, bolji osećaj i sve benefite jedne od najzdravijih odluka kojima možete nagraditi svoje telo. Ako ne verujete, probajte. Kreirajte ovu zdravu naviku u svom životu i uverićete se i sami u moć koju ima briga o zdravlju na ovaj alkalni način.

Komentariši