Fantastična biljna mleka koja morate probati

Ako ste se pitali kako pripremiti zdravo mleko koje ne sadrži laktozu i ujedno ne potiče od životinjskih izvora, evo predloga 9 interesantnih, ukusnih i nutrijentima bogatih biljnih mleka koja će vašem stomaku prijati a organizmu pružiti značajnu podršku u izbegavanju problema sa varenjem, bogatijem unosu proteina, vlakana i zdravih masti, jačanju imuniteta i borbi sa raznim upalama.

Na vama je samo da odaberete omiljeno mleko, obogatite ga ukusima cimeta, kakaa, meda (javorovog sirupa), vanile, muskantnog oraščića, đumbira, kurkume, urme, banane i uživanje u bogatim, zdravim i ukusnim napicima i obrocima može da počne.

Ovseno mleko

100 g ovsenih pahuljica izblendirati u 1 l vode. Procediti u gazi, sitnoj cedaljki ili posebno namenjenoj kesici za mleko, nasuti u flašu i čuvati u frižideru 3 do 4 dana.

Bademovo / Lešnik mleko

50 g badema ili lešnika potopiti preko noći (ili tokom dana) u vodi. Procediti od vode u kojoj je stajalo, isprati i nasuti u blender zajedno sa 150 ml sveže vode. Dobro izblendirati, procediti i nasuti u flaše za čuvanje u frižideru tokom narednih 5 dana. Od navedene količine dobija se oko 170 ml biljnog mleka i ukoliko želimo veću količinu da pripremimo odjednom, odnos sastojaka je isti – na 1 šolju badema idu 3 šolje vode, odnosno, na 300 g badema ili lešnika ide 900 ml vode. Uživajte

Kokosovo mleko

200 g kokosa (kokosovog brašna ili ljuspica) potopite u vrelu vodu na 2 sata. Nakon što je predviđeno vreme odstojao kokos ocedite, isperite i zajedno sa 1 l sveže vode naspite u blender i dobro izblendirajte. Ovim putem dobijamo vise od litra kvalitetnog kokosovog mleka koje možemo čuvati i do 5 dana u frižideru.

Mleko od kikirikija

1 šolju blanširanog ili sirovog kikirikija potopiti u vodi da odstoji preko noći. Ujutru prosuti vodu u kojoj je stajao, sipati kikiriki u blender i dodati 750 ml vode. Blendirati oko minut-dva i dobijeno mleko procediti i skladištiti u zatvorenu staklenu flašu u frižideru.

Pirinčano mleko

100 g pirinča skuvati u 300 ml vode. Potom skuvani pirinač procedite, prespite u blenderi izblendirajte dodajući mu 500 ml sveže vode. Kao i svako drugo biljno mleko procedite kroz sitnu cedaljku ili gazu i čuvajte do 5 dana u frižideru.

Suncokretovo, susamovo i mleko od semenki bundeve

1 šolju suncokreta, susama ili bundevinih semenki (oko 130 – 160 g) potopiti u vodu tokom 8 sati (može i tokom noći) sa prstohvatom soli. Nakon isteka vremena, procediti, isprati i sipati semenke u blender sa 3 šolje vode. Dobro izblendirati i po želji dodati cimet ili kakao i zasladiti ga urmama, javorovim sirupom ili medom.

Na kraju samo mali praktičan savet. Nakon pripreme mleka preostale oceđene komadiće orašastih plodova, semenki i žitarica možete sačuvati u frižideru u zatvorenoj posudici i iskoristiti u narednim danima kao dodatak u pripremi omiljenih zdravih poslastica među kojima su ovsena kaša, čia puding, zdravi slatkiši, keksi i kolači ili neki od ukusnih i vama omiljenih kombinacija smoothie napitaka.

Komentariši