Fizička aktivnost

Brojne su dobrobiti fizičke aktivnosti. Ispravno držanje tela, koordinacija pokreta, fizička kondicija, balans hormona, masaža unutrašnjih organa, cirkulacija, fokus i koncentracija, energija i raspoloženje, oslobađanje od stresa (veća psihička rasterećenost), jačanje tela, jačanje svih sistema u telu (respiratornog, kardiovaskularnog, lokomotornog, gastrointestinalnog, urogenitalnog..), oblikovanje tela, snabdevanje svih ćelija u njemu kiseonikom i hranljivim materijama koje smo uneli.

Benefiti i naši izbori

Lista pozitivnih efekata vežbanja na naš organizam nema kraja. Lista negativnih usled njegovog nedostatka još je veća. Koju listu ćemo praviti i svakog dana produžavati zavisi samo od nas i naših izbora da se fizičkom aktivnošću i svojim zdravljem bavimo ili ne. Sami biramo svoj izgled, zdravlje, snagu, količinu energije, otpornost na stres, generalni osećaj u svom telu. Samo mi. I niko više.

Ukoliko su vaš izbor zdravlje, izdržljivost, snaga, energija, dobar izgled i osećaji u telu sledeći redovi su pisani za vas..

zdrav način života, zdrave navike, fizička aktivnost

Toliko je različitih oblika fizičke aktivnosti koje možete odabrati a sportske aktivnosti, rekreacija i ples spadaju u one najčešće. I potpuno je svejedno koju ćete aktivnost odabrati, koja se vama čini najlakša, najinteresantnija ili vašem senzibilitetu najbliskija, na kraju dana za koju god da ste se odlučili, odabrali ste svoju dobrobit i blagostanje i onu pozitivnu listu koja znači kvalitetan, ispunjen i srećan život koji je osnažen iskrenom brigom, željom i spremnošću da budemo odgovorni za sebe i svoj život.

Oblici i vrste fizičke aktivnosti

Da bi nam bio lakše da prepoznamo koji je to vid aktivnosti koji nam najviše prija i odgovara, potrebno je da znamo neke osnovne informacije o tome koje sve vrste fizičkih aktivnosti i vežbi postoje.

Fizičke vežbe delimo na:

  1. vežbe fleksibilnosti, tj. pokretljivosti
  2. vežbe snage (anaerobne aktivnosti)
  3. vežbe izdržljivosti (aerobne aktivnosti)
  4. vežbe opuštanja i
  5. vežbe zagrevanja.

Aerobnim vežbanjem se postiže kardiovaskularna izdržljivost tela odnosno bolja kondicija, različitim anaerobnim tj. vežbama snage se povećava naša mišićna moć, dok se vežbama aktivnog, pasivnog i kombinovanog rastezanja povećava gipkost odnosno pokretljivost celog tela.

Vežbama zagrevanja pripremamo telo za fizičku aktivnost koja će uslediti dok se vežbama opuštanja odnosno hlađenja telo polako smiruje a mišići i ligamenti vraćaju u svoj prvobitan oblik, potpuno spremno i prilagođeno za nove aktivnosti koje predstoje.

PRIMERI PLANOVA VEŽBI ZA:

Celo telo – Plan vežbi za celo telo

Kako da vežbate ukoliko niste ludi za teretanom – Vežbaj.rs
Vežbe za celo telo koje možete raditi bilo gde – Zdravija
Sve o treningu u teretani – tekst na Blic žena portalu