Kako postići balans ženskih hormona i povećati progesteron prirodnim putem

Dominacija estrogena je sve češći prikriveni razlog velikog broja problema kod žena. Izazvana je različitim faktorima:

 • povećan nivo masnih naslaga u telu (masne ćelije imaju sposobnost dodatne produkcije estrogena)
 • nedostatak sna (izaziva poremećaj u proizvodnji hormona koji se prirodno stvaraju tokom sna kako bi pomogli u regeneraciji tela)
 • preopterećena jetra (ne može da obradi višak stvorenih hormona pa oni ostaju da cirkulišu u telu)
 • mikrobi koji se prenamnože i narušavaju ravnotežu, imunitet i prirodne procese u stomaku i telu
 • konstipacija (usled loše ishrane, nedovoljnog kretanja i stresa)
 • oboljenja štitne žlezde,
 • manja proizvodnja progesterona, koji je u dovoljnim  količinama neophodan za regulisanje dominacije estrogena

Kao posledica povećanog estrogena javljaju se:

 • nadimanje
 • iritacije
 • povećan nivo insulina u krvi i žudnja za šećerom
 • povećan nivo histamina što za posledicu ima konstantne upale i alergijske reakcije u telu
 • povećan krvni pritisak kao posledica zadržavanja vode i soli
 • bolovi u stomaku i glavi
 • depresija
 • neplodnost..

Lista je predugačka. Veliki je broj simptoma čiji je uzrok u stvari prikriveni poremećaj u proizvodnji estrogena. Najčešći razlog koji se krija iza svega je konstantna produkcija hormona stresa koja dalje povlači sa sobom preveliku količinu estrogena. Ono što naše telo radi kako bi nas zaštitilo od te neravnoteže je pretvaranje veće količine estrogena u testosteron, zbog čega se javljaju i problemi sa naglašenim muškim odlikama kod žena i neplodnošću.

Prvi korak u uspostavljanju ravnoteže i smanjenju dominacije estrogena je logično smanjenje proizvodnje stresnih hormona postavljanjem svog dobrostanja kao prioritet, redovnim vežbanjem, kretanjem i pronalaženjem načina da se i pored svakodnevnih dešavanja ipak opustimo. – Antistres ishrana i aktivnosti. U tome nam od velike pomoći mogu biti i prirodni stabilizatori šećera i nivoa energije u telu, jer u značajnoj meri pomažu da održimo ravnomerne i stabilne nivoe hormona i energije u telu tokom dana jednostavno putem ishrane i na taj način omogućavaju da ublažimo posledice nastale neravnoteže.

Odmah zatim je i ishrana bogata povrćem i vlaknima koja omogućava eliminisanje viška estrogena iz tela tako što se vezuje za vlakna i na taj način prirodno izbacuje i prestaje da nanosi štetu. U ovom slučaju je najkorisniji su dijetna vlaknadetox ishrana – odnosno prirodna detoksikacija i lak i jednostavan detox plan koji odgovara svakom.

shutterstock_440332906

Prirodno povećanje nivoa progesterona takođe može pomoći smanjenju dominacije estrogena a ono se postiže čestim unošenjem sledećih zdravih materija i namirnica:

 1. zdravije masti – kokosovo, maslinovo i laneno ulje, kokosov puter, zatim, masline, lanene i čia semenke, orašasti plodovi, riba (riblje ulje), jogurt i jaja.
 2. arginin – aminokiselina koja se nalazi u proteinskim namirnicama i pomaže stvaranju azotne kiseline koja opušta krvne sudove i poboljšava cirkulaciju – semenke bundeve, orah, sočivo, leblebija, mlečni proizvodi, riba (losos, tunjevina, pastrmka), ćuretina, piletina. Između biljnih i životinjskih proteina prednost davati biljnim.
 3. cink – bundeva, indijski orah, morski plodovi, govedina, jagnjetina, džigerica.
 4. magnezijum – pomaže u razlaganju metabolita estrogena i ublažava njegovu dominaciju. Dobri izvori su indijski orah, zeleno lisnato povrće, semenke bundeve, kakao, smeđi pirinač, crni pasulj, sočivo i druge mahunarke, skuša.
 5. vitamin B6 – pomaže jetri u razlaganju nusprodukata estrogena, smanjivanju nivoa estrogena i njegovu eliminaciju. Tunjevina, losos, banane, spanać, orasi, slatki krompir, suve šljive, pasulj, piletina, govedina.
 6. vitamin C – pomaže u lučenju progesterona. Slatki krompir, kivi, jagode, narandže, limun, papaja, bundeva, brokoli, prokelj, paradajz, ind. slačica.
 7. vitamin E – seme suncokreta, lešnici, bademi, puter od kikirikija, avokado, bundeva, puter tikva, mango, brokoli, špargle, crvena paprika.
 8. vlakna – regulišu rad creva i izbacivanje izmetabolisanih hormona. Osim svih vrsta voća i povrća, odlični izvori vlakana su i laneno seme, chia, kinoa, mahunarke, proso, ovas i amarant.

* * *

LEKOVITO BILJE
Nana – balansira nivo testosterona u ženskom telu
Crvena detelina – balansira nivoe estrogena
Sladić – balansira kortizol


Komentariši