Nega kože spolja i iznutra – prirodan tretman akni

Androgeni hormoni i nagomilani toksini u organizmu glavni su razlog prevelikog lučenja sebuma u koži. Kada su sistemi za varenje (želudac i tanko crevo) i detoksikaciju odnosno čišćenje organizma (jetra, bubrezi, debelo crevo, limfa) preopterećeni ili slabi, nusprodukti metabolizma i razni toksini iz okoline, hrane i vode ostaju zadržani u telu i počinju da prave disbalanse na različitim nivoima funkcionisanja narušavajući pri tom prirodne telesne mehanizme. Izbijaju najpre na koži i prave upale u vidu alergijskih reakcija i akni, utičući na metabolizam, imunitet i razne druge bitne procese u organizmu.

Kako bi pomogli telu da izađe na kraj sa prevelikom količinom nakupljenih štetnih materija i sprečili posledice koje nastaju možemo uraditi nekoliko važnih i korisnih stvari:

 1. Ojačati telo i njegove unutrašnje sisteme povećanim kretanjem i bilo kojim vidom vežbanja. Dobra cirkulacija, proces znojenja i snažniji mišići pokrenuće i osnažiti sisteme za eliminaciju štetnih materija iz tela tako što će najpre kroz otvaranje pora na koži omogućiti lakše ispiranje toksina putem znoja, zatim ojačati pokretljivost creva i kretanje njihovog sadržaja kroz jačanje trbušnih mišića koji se nalaze u njihovoj pozadini i na kraju pokretanjem limfe i njenih kanala kontrakcijama različitih grupa mišića raspoređenih kroz telo.
 2. Odmah uz fizičku aktivnost i saunu, jednako značajan je i odabir zdravih namirnica, dodataka ishrani i napitaka koji čiste krv, uravnotežuju hormone i podstiču bolji rad sistema za varenje, eliminaciju i detoksikaciju. Tu spadaju pre svih voda – u dovoljnim količinama (od 1 do 2l dnevno), detox ishrana i napici, cimet, đumbir, ehinacea, žen-šen, zeleni čaj, svi antioksidansi, lan i omega 3 i omega 6 (GLA) masne kiseline, cink i selen, vitamini A, C, E i B6. Ishrana bazirana na sledećim namirnicama najviše odgovara osobama sa problemom akni:
  • Integralne žitarice, pre svih ovsene pahuljice
  • Sočivo, pasulj i ostale mahunarke
  • Zeleno lisnato povrće
  • Jabuke, kruške, bobičasto voće, citrusno voće
  • Orašasti plodovi
  • Semenke, posebno lanene, bundevine i susam
  • Riba, pre svih sardina, losos i tuna
  • Ekstra devičansko maslinovo ulje
  • Nezaslađen zeleni čaj
 3. Spoljna nega uključuje tonike od bosiljka i kore vrbe, losion od jednake količine soka od šargarepe i krastavca, sveži sok od aloe vere, ulja od čajevca i jojobe, kao i prirodne maske od mešavine muskatnog oraščića i jogurta (1+1 kašičica), karanfilića i jogurta (2-3 mlevena + 1 kašika), cimeta i meda, listova bosiljka i 1-2 kapi limuna, hidratacija kroz kriške krastavaca ili masku pripremljenu od 1 ispasiranog krastavca i nekoliko kašika jogurta, i drugo.

Komentariši