Moć sveže pripremljenih salata i fantastične kombinacije zimskog povrća

Kada se radi o navikama koje nikad ne bi pogodili koliko veliku razliku prave po zdravlje i subjektivni osećaj u telu – sveža salata uz obrok je nenadmašni pobednik. Obavezno sezonska, jer je tada najzdravija, najkvalitetnija i najekonomičnija, prava je kraljica zdravih obroka i kvalitetne ishrane.

Bogata raznovrsnim vlaknima, vitaminima, mineralima, antioksidansima i enzimima koji pomažu varenje, osim što pruža osećaj veće i duže sitosti koja posebno prija kada dan provodite u borbi sa obavezama i konstantnim stresom, ona i nadoknađuje rezerve gradivnih materija za sve važne procese u telu, kao što su metabolizam, imunitet, balans hormona, alkalnost i korigovanje upalnih procesa u telu, i pored svega toga pomaže organizmu da se izbori sa štetnim materijama vezujući ih za sebe i izbacujući van.

Beskrajna je lista razloga za uvođenje sveže sezonske salate u naše svakodnevne navike i obroke, pa hajde da vidimo koje to veoma ukusne i zdrave kombinacije povrća, maslinovog ulja, jabukovog sirćeta (ili svežeg limuna) i izuzetno zdrave i korisne himalajske soli i svežih začina možemo kreirati za svoje obroke kod kuće ili odlazak na posao.

Kao što smo rekli, sezonske namirnice imaju veoma važnu ulogu u odabiru, pa tako u našim lokalnim piljarnicama, prodavnicama i pijačnim tezgama u ovim odlazećim zimskim danima, možemo pronaći sveži beli i crveni kupus, šargarepu, cveklu, celer, kelerabu i ostalo korenasto povrće.

Cvekla – fantastično povrće sa visokim sadržajem vitamina C, vlaknima i esencijalnim mineralima kao što su kalijum i mangan. Dokazano pomaže u smanjenju krvnog pritiska i borbi sa upalama.

Kupus – Prebogat izvor vitamina C.  Benefiti ovog organski uzgajanog povrća uključuju tretman i prevenciju velikog broja zdravstvenih problema, kao što su konstipacija, stomačni čirevi, glavobolje, problemi sa kožom, prekomernom težinom, reumatskim bolestima, očnim poremećajima, srčanim i moždanim oboljenjima i starenjem.

Šargarepa – Ovo naranžasto povrće dolazi u paketu sa jako velikim brojem sastojaka izuzetno korisnih za zdravlje, kao što su beta-karoten, falkarinol, vitamin A, i razni minerali i antioksidanti u velikim količinama.

Celer – Listovi celera poseduju visok sadržaj vitamina A, dok je koren odličan izvor vitamina B1, B2, B6 i vitamina C, sa bogatim zalihama kalijuma, folne kiseline, kalcijuma, magnezijuma, gvožđa, fosfora, natrijuma i mnoštva esencijalnih aminokiselina.

Komorač – Aromatično povrće veoma bogato vitaminima B6 i C sadrži značajne količine vlakana koja mogu biti od pomoći u snižavanju nivoa holesterola i smanjenju rizika od oboljenja srca.

Keleraba –  Koren je odličan izvor vitamina C, vitamina iz B grupe i obilja minerala i vlakana, dok su listovi bogati provitaminom A. Sve zajedno keleraba je super-povrće koje ima moć da neutrališe dejstvo slobodnih radikala i pozitivno utiče na krvni pritisak, imunitet, holesterol, metabolizam, rad mišića i nerava,..

salad-1570673_1920


Šta odabrati? Provereno dobra kombinacija rendanog kupusa, šargarepe i cvekle u srazmeri koja odgovara vašem ličnom ukusu,  u kojoj kupus kao najblaži ipak dominira, uz malo maslinovog ulja, himalajske soli i po želji nekoliko kapi sirćeta ili limuna, idealna je za druženje sa vašim dan pre ili trenutno pripremljenim obrocima.

Shredded-Red-Cabbage-Carrot-and-Mint-Salad


I svaka druga varijacija ovih namirnica, kao što su kupus i šargarepa, šargarepa i cvekla, kao i svaka od ovih fantastičnih namirnica zasebno, sjajne su kao obavezan zdrav prilog jelu.

Ekstradevičansko maslinovo ulje, jabukovo sirće, limun, himalajska so, sveže začinske biljke. Kupus, cvekla, šargarepa, celer, keleraba, komorač – pustite mašti i nepcima na volju i sami kreirajte svoje najukusnije kombinacije za zdrav put ka lepšim i boljim danima.

Komentariši