Zdravi obroci za poneti

Leto je idealno vreme za početak zdravijeg načina života a pre svega ishrane. Zbog čega? Pa, priprema gotovih obrok salata, ili jednostavnih obroka unapred za nekoliko dana, smanjiće drastično vreme koje provodimo u kuhinji tokom nedelje a u ovim toplim letnjim danima nam to pogotovo mnogo znači.

Ono što će nas posebno oduševiti jesu zdravi obroci koje možemo spakovati u torbu, kutijicu ili teglicu i poneti sa sobom gde god se kretali. Sigurno ćemo hteti da to bude ona vrsta obroka koja je ukusna i kada je hladna ali i da u isto vreme nije lako kvarljiva.

Hajde da vidimo koje to sve zdrave, ukusne i praktične obroke možemo uskladiti sa svojim obavezama i bez puno razmišljanja poneti sa sobom u dan, hraneći se na taj način zdravo, uvek i svuda.

zdrave užine koje se brzo pripremaju

Počnimo od toga da je nedelja najčešće dan kada provodimo vreme kod kuće, u krugu porodice, i da je zbog toga još lakše isplanirati i uklopiti delove već pripremljenih obroka u zanimljive i ukusne kombinacije obroka za poneti za naredne dane.

Pa tako, komadiće kuvanog mesa iz supe (ili višak grilovanog na roštilju ili tiganju), možemo iskombinovati sa omiljenim izvorom složenih ugljenih hidrata (integralni/vitaminizirani pirinač, testenina, proso, kinoa ili tortilja, pirinčane/kukuruzne galete..) i delovima svežeg ili termički obrađenog povrća, uz dresing od zdravog ulja, malo limuna i začina koje volimo, za savršenu kombinaciju svih neophodnih makronutrijenata.

Isto možemo učiniti i sa sušenim (dimljenim) proizvodima koji dobro podnose promenu temperature.

Takođe, voćka može biti vrlo praktičan i zdrav izbor užine za poneti a ako joj dodamo i malo domaće granole u kesici i usput kupimo klasičan ili grčki jogurt, kreiraćemo pravi mali raj za nepca i kompletan zasitan obrok.

zdrav obrok za poneti, voćke sa domaćom granolom i jogurtom

Osim toga, šaka omiljenih orašastih plodova u kombinaciji sa nekim sušenim voćem kao što su brusnica, kajsija ili aronija sjajno će u čestoj žurbi i stalnom pokretu nadopuniti sve nutrijente neophodne telu ali i učiniti nas sitim do prvog većeg obroka, održati stabilan nivo naše energije i koncentraciju.

miks orašastih plodova i suvog voća, zdrava užina za poneti

Od slanih varijanti za poneti, tu su integralni krekeri, štapići i pločice koje u jednom danu vikenda, za svega 30-tak minuta možemo pripremiti za celu nedelju, čuvati njihovu svežinu u kutijici sa poklopcem i nositi sa sobom kad god poželimo zdravu, ukusnu i praktičnu grickalicu uvek na dohvat ruke.

integralni krekeri, štapići i pločice, zdrava slana užina za poneti

Naravno, uz obroke za poneti, ne smemo nikako zaboraviti ni na hidrataciju, i u svakom trenutku trebali bismo imati sa sobom flašicu ukusne i zdrave tečnosti koju ćemo konzumirati tokom dana kada to poželimo – 3 načina za ukusnu i laku hidrataciju

Zdravi napici za poneti, hidratacija na 3 načina

Živeti zdravije nije uopšte tako teško ni komplikovano kako nam se, možda, u prvi mah učini.

Komentariši